HÍRLEVÉL
[X]

Ha nem akarsz lemaradni a következő programokról, iratkozz fel a hírlevelünkre! Havonta csak egyszer fogsz értesítést kapni, nem szemeteljük tele a postafiókodat.

Harmadik félnek soha nem adjuk ki az adataidat. Bármikor leiratkozhatsz vagy módosíthatod a feliratkozáskor megadott nevet és e-mail címet.

Feliratkozom a hírlevélreItt minden nap egy újabb spanyol szóval találkozhatsz. Nézd meg, hogy ismered-e! Kezdőknek magyar, haladóknak spanyol magyarázattal. Néhány szónál a http://www.elcastellano.org/palabra.php oldal segítségével leírtam az etimológiáját is, vagyis megtudhatod, hogy honnan származik az a bizonyos szó. Hasznos búvárkodást kívánok a szavak között!

A mai szó: abogado

Kérem a magyar nyelvű magyarázatot! Kérem a spanyol nyelvű magyarázatot!

abogado

1. ügyvéd

2. átv. védelmező, pártfogó

abogado

1. Persona legalmente autorizada para defender a sus clientes en los juicios o aconsejarlos sobre cuestiones legales; letrado: Consultaré a mi abogada para hacer la declaración de la renta.

2. Intercesor o mediador: Es abogado de causas perdidas y siempre se pone del parte del débil.


Etimología:


En nuestra lengua, abogado es no solo el profesional del derecho, sino también aquel que aboga por alguien, en el sentido de 'interceder por él'.

Esta palabra proviene del participio pasivo del verbo latino advocare, compuesto por ad y el verbo vocare, con la denotación 'llamar a alguien en auxilio o para representar a alguien ante un juez', pero también se empleaba para significar 'declarar, debatir'.

Terencio escribió Aliquos mihi amicos advocabo 'Llamaré a algunos amigos en mi auxilio'.

El verbo se empezó a usar en español en el siglo XIII como advocar. El participio pasado advocatus dio lugar en nuestra lengua a abogado.

Cabe hacer notar que, como ocurre en muchos casos, la palabra portuguesa equivalente —advogado— se mantuvo más cercana al latín.

Nézz be ide is: SPANYOLONLINE.HU!